Likya Yolu Gezi Rehberi | BirebirvillaLikya Yolu Gezi Rehberi

Tarihten kalan ve gizemini koruyan Likya ülkesi dünyanın en uzun trekking parkurlarından biri olan Likya Yolu’nu günümüze bırakmıştır. Her yıl dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçiler bu yol üzerinde yürümek için buraya geliyorlar. Harika bir doğa manzarasına ve tertemiz bir atmosfere sahip parkur dünyanın en güzel manzarasına sahip 10 trekking noktası arasındadır. 54o kilometrelik bu yürüyüş alanı, kimi zaman deniz kıyısından kimi zaman bayır ve tepeler üzerinden geçerek yürüyüş severler için güzel bir parkur oluşturur. Yol üzerinde yürürken Akdeniz’in köklü tarihine de şahit olabilirsiniz.

Likya Yolu Nerede?

Teke Yarımadası üzerinde, kuzeyde Burdur-Gölhisar, batıda Muğla ile doğuda Antalya arasında kalan bölge Işık Ülkesi’ni kapsamaktadır. Bu bölge Likya’nın anayurdudur. Oldukça uzun bir yapıda olan yolun başlangıç noktası Muğla ilinin Fethiye ilçesinde kabul edilir. Fethiye’den başlayarak 530 kilometre boyunca devam eder ve Antalya’ya kadar ulaşır. Başkenti Patara olan Likya birliği, zor bir coğrafi yapısı olmasına rağmen güzel bir şekilde değerlendirmişlerdir. Yol boyu büyüleyici doğal güzellikleri ve tarihten kalan antik yapıları görmek mümkündür. 

Likya Yolu Tarihi

Köklü bir geçmişe sahip olan Likya Yolu kültürel olarak zengin bir gezi imkanı sunar. Yolun ne kadar uzun bir geçmişi olduğunu yol üzerinde yürüyüş yaparken görebileceğiniz anıt mezar ve benzeri yapılardan anlayabilirsiniz. Teke Yarımadasından Antalya’ya kadar uzanan bu bölge en önemli medeniyetlerden biri olan Likya’nın Xanthhos, Patara, Myra, Pınara, Tlos, Olimpos ve Phaselis kentlerini içinde bulundurur. Bu kadar geniş bir alana ulaşımı sağlayan Likya Yolu zamanında otoyol işlevi görmekteydi. 
Genel olarak Likya adıyla anılmakta olsa da bu kadar geniş bir alanda farklı medeniyetlerin de olduğu antik yapılardan belli olmaktadır. Kıyılara sahip olmasında dolayı zaman zaman korsanlar tarafına ele geçirilen bölge Likya’dan sonra Pers İmparatorluğu, Antik Yunan, Antik Roma, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da bölgede söz sahibi olmuştur. Tüm bu medeniyetlerden kalan antik yapılar görülebilmektedir. Tarih sayfalarında eksik olmayan bu bölge modern zamanda Kate Clow tarafından yeniden keşfedilmiştir. 1989 yılından 1999 yılına kadar bölge gönüllüler tarafından levhalandırılmıştır. Günümüzde tüm yol levhalanmış durumdadır.
Derin tarihi ziyaretçilere kültürel bir gezi imkanı sunar. Doğal güzellikleri, ormanları ve yıllardır el değmemiş yapısı ziyaretçilerin ilgisini çeker. Tarihin sayfalarında yürüyüş yapmak isteyenler için Likya yolu inanılmaz deneyimler sunacaktır.

Likya Yolu Kaç Günde Yürünür?

Likya Yolu’ndan yürümek isteyen doğa severler ve sporcular ortalama olarak 30 ila 60 günlük bir maceraya hazır olmalıdırlar. 540 kilometre uzunluğunda olan yol yaşanabilecek birçok macerayı bünyesinde barındırır. Tüm yolu yürümek isteyenler yola başlamadan önce hazırlıklarını yapmalıdır. Hem deniz manzarası hem antik kent manzarasıyla mükemmel manzaralar sunan yol oldukça uzundur. Keyifli olduğu kadar uzun ve yorucu olan parkurun tamamını yürümek istemeyenler rota üzerindeki kısa parkurlarda yürüyüş yapabilir.

Likya Yolu Etapları

540 kilometre uzunluğundaki rotada 22 etap bulunmaktadır. Bu rotaların her biri levhalanmış haldedir. Yol boyu devam eden işaretler parkurda kolaylık sağlamaktadır. Fethiye’den Antalya’ya kadar  devam eden etaplar: Hisarönü - Faralya, Faralya - Kabak Koyu, Kabak Koyu - Alınca, Alınca -Yediburunlar, Yediburunlar - Gavurağılı, Gavurağılı - Patara, Patara - Kalkan, Kalkan - Sarıbelen - Gökçeören, Gökçeören - Kaş, Kaş - Kekova, Kekova - Demre, Demre - Alakilise - Finike, Finike - Karaöz - Gelidonya Feneri - Adrasan, Adrasan - Olimpos - Çıralı, Çıralı - Beycik - Tekirova, Tekirova - Phaselis - Gedelme veya alternatifi Beycik - Tahtalı Dağı - Gedelme, Gedelme - Göynük, Göynük - Hisarçınardır, Hisarçınardır - Geyikbayırı şeklindedir. 

Likya Yolu Yürüyecekler için İpuçları

Doğa içinde yürüyüş yapmanın zorlukları olduğu için yeteri kadar tecrübesi olmayanlar için grup veya rehberle birlikte yürümek daha uygun olacaktır. Yürüyüş planı karanlık olmadan kamp alanına ulaşabilecek şekilde yapılmalıdır. Yeterli miktarda su bulundurmak çok önemlidir. Yürüyüş yapmadan hazırlanması gereken çantada su, GPS cihazı, telefonlar için ek pil, basit ilk yardım malzemeleri olması gerekir. Çantaya gereksiz ağırlık yapacak eşyalar tercih edilmemelidir. Yürüyüş yapmak isteyenler kondisyonuna göre parkur seçmelidir. Hazır olmadan çok uzun parkurlara başlamak sorunlara yol açabilir. Hava durumuna göre çok sıcak zamanlarda yürüyüş yapmak için uygun saatler beklenmelidir. 
Yol boyunca bulunan levhalar ve işaretler yürüyüş boyunca kolaylık sağlar. Herhangi bir kaybolma durumunda en yakın işarete geri dönerek rota tekrar bulunabilir. Acil yardıma ihtiyaç olan durumlarda Jandarmadan yardım talep edilmelidir.

Likya Yolu Yürüyüşü İçin En İdeal Mevsim Ne Zaman?

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bir bölgede bulunan yolda yürüyüş için çeşitli hava koşulları vardır. Yürüyüş boyunca yüksek yerlerde kar görülebilir. Rota üzerinde denize yaklaştıkça da sıcaklaşan hava şartları yürüyüş esnasında sizi zorlayabilir. Çok sıcak olduğu için yaz ayları genellikle tercih edilmez. Hem sağlık için bir tehlike olduğu için sıcak havalarda yürüyüş yapmak önerilmez. Kış aylarında da kar, soğuk hava ve yoğun sis durumları yürüyüş için elverişli ortamı sağlayamayacaktır. Bu koşullar işaretleri engelleyerek kaybolmanıza neden olabilir. Rota boyunca yüksekliğin arttığı yerlerde de yıldırım tehlikesi mevcuttur. 
Sıcaklığı sorun etmeyenler için Aralık ve Ocak ayı dışındaki her ay Likya Yolu’nda yürüyüş yapmak için uygun olacaktır. Ancak tüm koşullar göz önüne alındığında sonbahar ayı yürüyüş için en ideal zamandır. Özellikle Ekim ve Kasım ayları doğayı gözlemlemek için de güzel zamanlardır.

Likya Yolundaki İşaretler ve Anlamları

1989 yılından 1999 yılına kadar yapılan levhalama ve işaretleme çalışmaları sonucunda yol boyu levhalar ve işaretler yola hakimdir. Uluslararası işaretleme sistemi olan Grande Randonee sistemi ile gönüllüler tarafından işaretlenmiştir. Bu işaretlemeler dışında yol poyunca parkur başlangıçlarını belli etmek için sarı metal levhalar kullanılır. Bu metal levhalar kavşakları belli etmek için de kullanılmaktadır. Yol üzerinde parkurlar arasında patikalarda her 50 metrede bir kırmızı ve beyaz renkli çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgiler rotayı takip eder ve yürüyüş yapanlara doğru rota üzerinde olduklarının haberini verir. Patikaların dışında rota devamında bulunan toprak yollarda bu çizgiler 200 metrede bir kayalar üzerinde görülebilir. 
Bu işaretlerin sık hale gelmesi yol üzerinde yol ayrımına geldiğinizin işaretlerini vermektedir. Bu işaretleri takip ederek yol ayrımlarında da rotayı kaybetmeden takip edebilirsiniz. Yolda yürürken gördüğünüz kırmızı çarpı işareti yanlış yola girdiğinizi gösterir. Bu durumda geldiğiniz yoldan kırmızı beyaz işaretleri bulana kadar geri yürümeniz gerekir. Yürüyüş esansında kaybolmamak için sadece işaretlere değil, çevredeki ağaçlara ve kayalara da dikkat edilmesi gerekir. İşaretlerin silinmesi durumunda çevredeki ağaçlar, taşlar, kayalar yürüyüş esnasında kaybolmaktan koruyacaktır.

Likya Yolu’nda Karşılaşabileceğiniz Tehlikeler

Her ne kadar el değmemiş doğanın ortasında bulunsa da iyi haritalandırma sayesinde yol üzerinde çok fazla tehlike bulunmamaktadır. Yabani hayvanların doğal ortamında olması sebebiyle dikkatli olunmalıdır. Çevreye zarar vermeden ve herhangi bir yabani hayvanla karşılaşma durumunda hayvanlara çok yaklaşmadan ilerleyebilirsiniz. Bu şekilde ilerlediğinizde sorunsuz biz yolculuk sizi bekliyor olacaktır.
Mevsime bağlı olarak da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Olumsuz hava şartları işaretleri görmenizi engelleyebilir. Bu gibi durumlarda dikkatli olmak gerekir. Basit parkurlar dışındaki parkurlarda tek başınıza yürüyüş yapmak pek fazla tavsiye edilmez. Daha güvenli olması için ikili ya da grup halinde yürüyüş yapılabilir. Bu yol üzerindeki en büyük tehlike kaybolma riskidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir. 

Likya Yolu Uzunluğu Kaç Km?

22 etaptan oluşan Likya Yolu Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan 540 kilometrelik bir yoldur. Yol üzerinde 22 etap bulunur ve bazı rotalarda yol iki güzergaha ayrılır ve sonra tekrardan birleşmektedir. Oldukça uzun olan bu yolda etaplarla üçer beşer yedişer ve onar günlük etkinliklerle yürüyüş yapılabilir. Tamamını bir seferde yürümek için gereken zaman kondisyona göre değişiklik gösterir. Ortalama 30-60 gün sürecektir.

Likya Yolu Önerileri Neler?

Yürüyüşe başlamadan önce ekipmanların tam olması oldukça önemlidir. Doğa yürüyüşüne uygun kıyafetler giyilmelidir. Özellikle ayak bilekleri hizasında su geçirmez bir yürüyüş ayakkabısı konforlu bir yürüyüş için önemlidir. Kıyafetlerin çabuk kuruyan kumaştan olması önemlidir. Terlemeye karşı teri dışa veren tişörtler tercih edilmelidir. Yürüyüş için hazırlayacağınız çantada şapka, ensenizi kurulayacağınız tülbent, güneş kremi, güneş gözlüğü, mayo, havlu, yedek çamaşır, yağmurluk ve ince polar gibi malzemeleri koymakta fayda vardır. Bunların yanı sıra pusula, harita, düdük, çakı, kafa feneri, fotoğraf makinesi, çakmak, pil ve küçük bir ilk yardım seti yürüyüş esnasında gerekli olabilecek önemli malzemeler arasındadır. Tüm ekipmanların ve malzemelerin temini sağlandığında rahat bir yürüyüş için hazır olacaksınız.

BUNU PAYLAŞ
  • icon
  • icon
  • icon
  • icon

Favorilerim

XMüşteri Temsilcileri
XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Konaklama Süresi0 Gece
  • Elektrik Ücreti0
  • Temizlik Ücreti0
  • Toplam0
  • Ön Ödeme0
  • Girişte Nakit Ödenecek0
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış